Ananaspaj
Pajdeg
150 g smör
3dl vetemjöl
1dl socker
1tsk bakpulver
Ha rumstempererat smör. Blanda sedan ihop alla ingredienser och tryck ut i en något smord pajform. Gärna en med lös botten.
Man kan förgrädda skalet lite i 10 min 175 grader. Men glöm inte att nagga pajskalet.
Ananasfyllningen:
3 dl krossade och avrunnen ananas
2 dl créme fraiche
1/2 dl socker
1st ägg
Blanda alla ingredienser och häll fyllningen i pajskalet.
Grädda sedan i 175 grader i max 30 minuter.
Sen är det bara att njuta som den är eller vispa lite grädde med en gnutta vaniljsocker i
Kladdkaka
150 g margarin/smör
3 dl socker
2 st ägg
1 1/2 dl mjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Smöra och använd ströbröd/mjöl eller kokos i en 20 cm i diameter springform ( form med löstagbar kant)
Sätt ugnen på 150 grader
Smält fettet
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser och blanda i dom i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta fettat.
Grädda i ca 30-40 minuter, den ska fortfarande dallra lite på ytan när man tar ut sen ur ugnen.
Smuldeg
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl mjöl
0,5 dl socker
Bara att blanda ihop
Utmärkt till tex blåbärspaj
Ex: 1 dl socker
2 msk potatismjöl
7 dl blåbär
Blanda samman och lägg i en smord pajform, strö över smuldegen och grädda i 225 grade i 30 min.
Chokladbollar
400 g smör
200 g margarin
600 g socker
400 g havregryn
70 g kakao
25 g vaniljsocker
Det här receptet ger en väldigt stor sats chokladbollar, så om inte annat är det bara att halvera.
Blanda ihop alla ingredienser, rumstempererat smör och margarin.
Sen är det ju bara att välja valfri topping. Pärlsocker, kokos, chokladströssel, fruktströssel osv.
Mintkakor
225 g smör/margarin
1 3/4 dl socker
1 st äggula
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g hackad mintchoklad ( marabou 70%)
en nypa salt
Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulan.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det i smör/ägg blandningen.
Ha sist i den hackade chokladen.
Forma degen till en rulle och slå in i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme. Ta fram och dela till önska storlek.
Det vanliga är att en vanlig torr kaka väger runt 15-20g. Men det går att göra större.
Lägg på plåt och grädda i 200 g i ca 10-15 minuter beroende på hur stora kakorna är.
Key lime pie
Botten:
15 st digestivkex
125g smör
Fyllning:
5 st äggulor
4 dl kondenserad mjölk
1 dl pressad limesaft
Sätt ugnen på 175°.
Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Rör ihop äggulorna i en bunke. Rör ner mjölk och limesaft. Häll smeten i formen. Grädda i ytterligare 15 min. Låt kallna. Låt den stå i kyl eller frys minst 3 tim. Låt den frysta pajen stå i rumstemperatur ca 20 min innan servering. Sikta över florsocker. Garnera med vispad grädde och limeskivor.